İşletmeler, dijital pazarlama başladıklarında Facebook‘ta bir sayfa açıp, biraz da reklam vererek işi çözebileceğini düşünebilirler. Ancak sonuç alabilmeniz için mutlaka bir stratejiniz olmalı.
Bu stratejilerin en önemlisi, dijitale harcanacak zaman ve bütçeyi doğru yerlerde kullanmak. Eğer işletmenizi dijital dünyayla tanıştırmak istiyorsanız, bu adımları takip ederek sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz.
1. Basit ancak faydalı bir blog oluşturun
Artık blog sahibi olmak çok farklı bir şey değil. Pek çok markanın ve internet kullanıcılarının blogları mevcut. İşe blogla başlayın. Pek çok yeni girişim, heyecanla bloglar yazmaya başlar. Ancak en başta pek de istedikleri okunmalara erişemeyince blog yazmayı bırakırlar. Hatta büyük markalarda bile güncel olmayan bloglara rastlamak mümkün. Bunu önlemek için yazmış olmak için yazmayın.
Blogunuzda sağladığınız ürün veya servisle ilgili müşterilerinizin sorabileceği soruları yayınlayın. Müşterilerinizden en çok hangi şikayetleri alıyorsunuz? Hangi övgüleri? Müşterilerinizin size gönderdiği öneriler de ilgi çekici olacaktır. Önemli olan müşterilerinize değerli bir içerik sunmak. Değerli bir içerik ürettiğinizde –ve biraz sabrettiğinizde– doğru sonuçlar aldığınızı göreceksiniz.
Blogunuzda şirketinizle ilgili duyurulara da yer verebilirsiniz. Sektörünüzle ilgili uzman yazıları, sağladığınız ürün veya hizmetin çözdüğü problemleri anlatabilirsiniz. Böylece kullanıcılarınız ve sosyal mecralar için kaliteli içerikleriniz olacak. Sabırla düzenli olarak blog yazmaya devam edin. Günün sonunda bu bir şirket kültürü haline gelecek ve müşterileriniz blogunuzdan gerçek anlamda faydalanmaya başlayacak.
2. Sosyal medyadaki bütün mecraları tanıyın, ama hepsinde yer almayın
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, önemli olan değer yaratmak. Eğer müşterileriniz Pinterest’te yer almıyorsa, oraya efor harcamanız gereksiz olacaktır. Önceliklerinizi belirleyin. Bazen niş platformlar, işinize en uygun yerler olabilir. ‘En büyük mecralarda mutlaka yer almalıyım!‘ çok da doğru bir fikir olmayabilir. Hedef kitleniz nerede? Hedef kitleniz hangi mecraları aktif olarak kullanıyor? Kullandığı mecralardan en aktif olduğu hangisi? Bu soruların yanıtlarına göre aktif olacağınız sosyal mecraları belirleyip, kaliteli içerikler üretmeye başlayın. Gayet basit: Doğru yerde, doğru kişilere, doğru şeyler paylaşın.
3. Google’ı sakın ama sakın kızdırmayın
İnternette iş yapmak isteyen bir işletmenin başına gelebilecek en kötü şey Google dizininden kaldırılmaktır. Maalesef bu işe girişen pek çok işletme, bilgisizlikten ya da sahtekar kişiler tarafından kandırılarak spam linkler satın alıyor. Pek çok işletmede -büyüklerinde bile- ‘Google’da en üst sırada olmak istiyoruz.’ sözü mutlaka konuşulur.
Google tarafını ve dijital pazarlamayı iyileştirecek daha pek çok yol var. Bu yüzden bu tip spam işlerine girmek, çok temelsiz bir risk olacaktır. Blogunuzu açın, doğru sosyal platformlarda kaliteli içerikler paylaşmaya başlayın ve dijitale merhaba diyin. İşler yolunda giderse ya bir uzmanı işe alarak ya da uzman bir ajansla sözleşme imzalayarak işletmenizi daha yukarıya taşıyabilirsiniz.